VAAK GESTELDE VRAGEN
Hou rekening met een tijdsbesteding van zo’n 40-45 minuten per dag voor het doen van de ademtraining: 20 minuten in de ochtend en 20 minuten in de avond of 3 keer 15 minuten per dag. Je kunt de oefeningen vaak goed combineren met meditatie. In principe geldt dat hoe minder tijd je eraan besteed, hoe minder snel je voortgang boekt. Met 40-45 minuten per dag is onze ervaringen dat je in 8 weken grote stappen kan zetten in het verbeteren van je gezondheid en het aanpakken van je klachten. Als je ademhaling is teruggekeerd naar een natuurlijke staat kan je de oefening afbouwen en hoef je de - mits er geen grote stressvolle veranderingen in je leven plaatsvinden - de oefeningen in principe niet meer te doen. Je ademhaling blijft dan, met andere woorden, rustig en ontspannen.
Dat heeft uiteraard te maken met je startpunt, met andere woorden: hoe zeer is je ademhaling ontregeld en hoe lang heb je al gezondheidsklachten. Maar: je kunt er van uit gaan dat je in 8 weken significante stappen gaat zetten in het verbeteren van je gezondheid en je ademhaling. Je klachten zullen afnemen, je zult merkbaar rustiger ademen en meer ontspanning ervaren. En we laten je na afloop van de cursus zeker niet zomaar zwemmen: samen maken we een plan zodat je de vooruitgang ook zonder onze hulp voort kunt zetten.
Deze cursus richt zich vooral op mensen die gezondheidsklachten ervaren. Bijna iedereen kan profiteren van het verbeteren van zijn ademhaling; het is een prachtige tool om je lichaam in balans te brengen en stressbestendiger en weerbaarder te worden. En dat hebben we allemaal (wel eens) nodig. Maar dit geldt vooral voor mensen die al langere tijd kampen met gezondheidsklachten die door (huis)artsen vaak als chronisch worden omschreven. Met andere woorden: leer er maar mee leven. Merkwaardig genoeg wordt er nooit of zelden gekeken naar de relatie tussen gezondheidsklachten en ademhaling. De Russische arts Buteyko stelde een lijst op met ruim 150 gezondheidsklachten die volgens hem verbonden zijn met een disfunctionele ademhaling. Dat is helemaal niet vreemd als je bedenkt dat we zuurstof in onze cellen nodig hebben om energie te produceren. Als dat niet voldoende gebeurt gaat ons lichaam dat op allerlei manieren compenseren en komen we in een overlevingsstand met alle gevolgen van dien voor ons energieniveau, onze hormoonhuishouding en ons autonome zenuwstelsel. Door je ademhaling rustiger te maken, komt je lichaam langzaam weer in balans, herstelt je energieniveau zich en gaan je organen langzaam maar zeker weer functioneren. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat al je cellen weer voldoende zuurstof krijgen en er dus voldoende energie wordt geproduceerd: je lichaam kan uit de overlevingsstand en kan gaan rusten en herstellen.
Om een betere inschatting te maken van de stappen die je met deze cursus kunt zetten in je ademhaling en je gezondheid kun je een eenvoudige test doen: je kunt je Controle Pauze meten. Je meet dan het aantal seconden dat je na een uitademing comfortabel kunt stoppen met ademen. Na een normale uitademing (je ademt dus niet meer of minder, sneller of langzamer) knijp je je neus dicht en start de timer op je telefoon. Als je de eerste duidelijke aandrang (ademprikkel) voelt om weer te gaan ademen, ga je weer verder met ademen en stop je de timer. Na het meten van je Controle Pauze mag je ademhaling niet dieper of sneller zijn. Als dat wel het geval is, ben je te lang doorgegaan. Wacht dan tot je ademhaling weer rustig is en meet je Controle Pauze opnieuw. Kijk deze video voor een meer uitgebreide uitleg. Is je Controle Pauze boven de 25 seconden, dan is de kans klein dat je last hebt van een disfunctionele ademhaling en zal de winst die je met onze cursus kan behalen relatief klein zijn. Als je Controle Pauze rond of lager dan 15 seconden is, dan ga je met onze cursus en begeleiding absoluut merkbare vooruitgang boeken in je gezondheid! Deze score betekent namelijk dat de verhouding tussen zuurstof en co2 in je bloed niet goed in balans is en je cellen, weefsels en organen om die reden onvoldoende zuurstof op kunnen nemen. De gezondheidsklachten die je ervaart hangen hiermee samen. In de cursus leer je jouw Controle Pauze langzaam omhoog te brengen waardoor je ademhaling en je gezondheid verbeteren.
- Wat is het verschil tussen jullie method en die van Wim Hof?
Onze methode gebruikt ademhaling als tool om tot diepere ontspanning en daarmee tot herstel van je lichaam te komen. We werken aan het veranderen van je onbewuste (dagelijkse) ademhaling. Die willen we steeds rustiger maken waardoor je lichaam zich gaat herstellen en je meer energie krijgt. Wim Hof gebruikt een methode waarmee je juist stress oproept door actieve hyperventilatie. En dat werkt blijkbaar heel goed voor veel mensen. Maar we horen ook dat dit voor een aantal mensen juist extra spanning en teveel stress oproept; vooral voor mensen die in het dagelijks leven al geneigd zijn om disfunctioneel te ademen en in het dagelijks leven al regelmatig benauwdheid ervaren bijvoorbeeld, soms zelfs in combinatie met angst- en paniekklachten. Voor hen lijkt Wim Hof die klachten soms zelfs te activeren. Uiteindelijk is het een kwestie van waar jij je prettig bij voelt. Als je je aangesproken voelt door een methode die zich richt op ontspanning, op rust en herstel dan ben je bij ons aan het goede adres!
We snappen dat dat een overweging is. Je moet je inderdaad ook goed afvragen of dit het moment is om tijd en geld in jezelf en je gezondheid te investeren: heb je echt de wil en de focus om je gezondheid te verbeteren? In de groepscursus krijg je 8 weken persoonlijke begeleiding en hebt ook tussen de wekelijkse sessies door de mogelijkheid om ons vragen te stellen en eventuele obstakels te bespreken. Onze eigen ervaring is dat je hiermee grote stappen in je lichamelijke en mentale gezondheid gaat zetten. Je hebt één leven, je hebt één lichaam en daar wil je zo veel mogelijk uithalen en van genieten. Wat is het je waard om daar in te investeren. Jij bent de enige die antwoord kan geven op die vraag.
Dat is zeker mogelijk. Voor veel mensen werkt het goed om de groepscursus te volgen. Dan kan je namelijk ervaringen met andere deelnemers uitwisselen en elkaar inspireren en motiveren. Als je dat om wat voor reden dan ook niet prettig vindt of je dat niet goed uitkomt, dan kan je hier meer informatie vinden over 1 op 1 begeleiding.