Alleen door de neus?
Alleen door de neus?

Ademhaling door de neus heeft verschillende voordelen ten opzichte van ademhaling door de mond. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten proberen om primair door je neus te ademen:

  1. Luchtfiltering: De neus fungeert als een natuurlijk luchtfilter. Als je door je neus ademt, worden grote deeltjes, stof, pollen en andere verontreinigingen uit de lucht gefilterd, waardoor de ingeademde lucht schoner wordt voordat deze je longen bereikt. Dit helpt allergieën en luchtwegirritaties te verminderen.

  2. Verwarming en bevochtiging: De neus heeft de functie om de ingeademde lucht te verwarmen en te bevochtigen. Dit is vooral belangrijk bij koud en droog weer. De neusholtes zijn bedekt met vochtige slijmvliezen die de lucht opwarmen en bevochtigen, waardoor de kans op irritatie van de luchtwegen wordt verminderd.

  3. Betere zuurstofopname: De neus is verbonden met een complex netwerk van bloedvaten en haarvaten, waardoor de zuurstof die je inademt efficiënter kan worden opgenomen door het bloed. De neusholtes zijn ook bedekt met een slijmlaag die stikstofoxide produceert, een gas dat de zuurstofafgifte in de cellen verbetert. Dit zorgt voor een betere zuurstofopname in het lichaam.

  4. Diepere ademhaling: Ademhaling door de neus bevordert een diepere ademhaling in vergelijking met ademhaling door de mond. Door door de neus te ademen, activeer je het diafragma (het belangrijkste ademhalingsspier) en stimuleer je de parasympathische zenuwen, die helpen bij ontspanning en het verminderen van stress.

  5. Minder uitdroging van de mond: Wanneer je door je mond ademt, kan je mond uitdrogen, wat kan leiden tot een droge mond en tandheelkundige problemen zoals tandbederf en slechte adem. Door primair door je neus te ademen, blijft je mond vochtig en behoudt het zijn natuurlijke pH-balans.

Hoewel het ideaal is om voornamelijk door de neus te ademen, zijn er momenten waarop ademhaling door de mond noodzakelijk kan zijn, zoals bij intensieve lichamelijke inspanning of bij een verstopte neus. Het belangrijkste is om bewust te zijn van je ademhaling en te proberen door je neus te ademen wanneer dat mogelijk is.

Over de schrijver
Marije heeft altijd een enorme belangstelling gehad hoe het menselijk brein werkt en wat je met de juiste mindset kunt bereiken. Dat mindset belangrijk is om met de uitdagingen van het leven om te gaan en persoonlijk te kunnen groeien weet zij als alleenstaande moeder van 3 jonge kinderen als geen ander. Sommige gebeurtenissen kunnen een grote impact op je leven hebben en je toekomstvisie behoorlijk in de war schoppen. Het heeft invloed op je zelfbeeld, de keuzes die je maakt en de vervolgstappen die je neemt. Marije gelooft dat je met de juiste ademhaling, beweging, voeding en mindset weer in die energieflow kunt komen om op emotioneel, fysiek, mentaal niveau weer in balans te komen met jezelf.Vanuit deze holistische benadering heeft zij zich als NLP master coach, tranceformationeel hypnotherapeut, Buteyko therapeut, adem- voedings- en beweegcoach en zelfstandig trainer wandelsport gespecialiseerd in persoonlijke transformaties en energiemanagement.
Reactie plaatsen